* Beslenmede Sebze ve Meyvenin Önemi:
Çocuklara önlerindeki sebzeleri yedirmek kolay değildir, Fakat araştırmalar ailelerin bunu denemelerinin ve bu yönde çabalamalarının hayati önem taşıdığını göstermektedir, Sebze ve meyve tüketiminin kuşkusuz sağlığa önemli katkısı vardır, Uzun, kaliteli, sağlıklı bir ömllr için, erken yaşlarda sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çok önemlidir, Sebze ve meyveler iyi birer karbonhidrat ve posa kaynağı olduğu gibi, aynı zamanda doğanın bize sunduğu çok çeşitli vitamin ve mineralleri barındıran bir hediye paketi gibidir. Bu bileşenler; sağiığımız, bllyllmemiz ve kanser, kalp, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi hastalıklara karşı korunmamız için çok önemlidirler, Yapılan çalışmalar çocukların özellikle 2-7 yaşları arasında çok az meyve sebze tükettikierini göstermektedir, Oysaki hem çocukların, hem de yetişkinlerin çok çeşitli sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir, Çünkıı herbir sebze ve meyvenin sağladığı besin öğeleri farklıdır ve bizi az önce de değindiğimiz hastalıklara karşı korumaktadıriar.
Geçmişten günümüze kadar uzanan değişıneyen bazı kurallar vardır, Örneğin belli besinlerin tüketimi ailelerimizden miras kalan bir beslenme kllltürüdür, Özellikle Türk toplumu, en eski zamanlarından bu yana et ağırlıklı beslenmektedır, Belki de, et grubuna karşı hala daha fazla eğilim gösterilmesinin, masalarımızdan eksik edilmemeye çalışılan ve ağırlıklı tüketilen bir besin grubu olarak kalmasının sebebi de budur, Fakat unutulmamalıdır ki; özelikle bllyllme çağındaki yaş grubunda, tüm besin gruplarının bir arada tüketilmesi önemli ve gereklidir, Bunun için sebze ve meyve tüketme alışkanlığı küçük yaşlarda başlayacak eğitimle kazandırılmalıdır, Çocukların, özellikle büyüme çağındaki çocukların, ailelerini izleyerek onların yaptığı davranışların aynısını yaptığını gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle, sebze ve meyve tüketimine, yapılan son bilimsel çalışmaların da ıŞığı altında, daha çok önem vermeli ve yeterli miktarda et grubunun da dahilolduğu bir sofrada ihtiyacımız olan sebze ve meyveye de yer açmalıyız, Örneğin; ana yemeklerin yanında sebze veya salata servis edilmeli, sevdiği yerneklerin yanına farklı kombinasyonlarda sebze buketleri eklenmeli, belli sıklıklarla yeni sebzeler denenmelidir.