| orhan veli kanık | |
|
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
sensetive Forum Polisi
Mesaj Sayısı : 428 Rep Puanı : 2 Kayıt tarihi : 01/05/09 Yaş : 28 Nerden : Pc den
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:41 pm | |
| DAR KAPI
Nedir bu geceyle gelen bir sam? Duyuyorum serzenişlerini. Karanlıkta ağzının yerini Arıyor deli gibi hafızam.
'Yanıyor unutulmuş buhurdan Yine gecenin içinde sessiz' Hatıralarla kabaran deniz, Doluyor ruhun oluklarından
Işık yağıyor doğan geceden; Nasıl diriliş bu, neden sonra? Bu rüya gibi geceden sonra Gidecek mi o maziden gelen?
Seziyorum senelerce susan Ruhumda taptaze bir geriniş. Sonuna vardığım çölden geniş Ayaklarıma açılan umman.
Bütün mevsimlerimin üstüne Geriliyor bembeyaz bir kanat. Gelip durdu artık işte hayat Bana hep onu vadeden güne. Artık ebedi huzur deminin İçebilirim sırlı taşından Girmek üzereyim dar kapısından O eski rüyalar aleminin. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
Mesaj Sayısı : 428 Rep Puanı : 2 Kayıt tarihi : 01/05/09 Yaş : 28 Nerden : Pc den
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:42 pm | |
| DAVET
Bekliyorum; Öyle bir havada gel ki, vazgeçmek mümkün olmasın! | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:42 pm | |
| DAYANILIR ŞEY DEĞİL
Bilmem ki nasıl anlatsam; Nasıl, nasıl, size derdimi! Bir dert ki yürekler acısı, Bir dert ki düşman başına. Gönül yarası desem... Değil! Ekmek parası desem... Değil! Bir dert ki...
Dayanılır şey değil | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:43 pm | |
| DEDİKODU
Kim söylemiş beni Süheyla'ya vurulmuşum diye? Kim görmüş, ama kim, Eleni'yi öptüğümü, Yüksek kaldırımda, güpe gündüz? Melahat'i almışım da sonra Alemdara gitmişim, öyle mi? Onu sonra anlatırım, fakat Kimin bacağını sıkmışım tramvayda? Güya bir de Galataya dadanmışız; Kafaları çekip çekip Orada alıyormuşuz soluğu; Geç bunları, anam babam, geç; Geç bunları bir kalem; Bilirim ben yaptığımı. Ya o, Mualla'yı sandala atıp, Ruhumda hicranını söyletme hikayesi? | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:44 pm | |
| DELİKLİ ŞİİR
Cep delik cepken delik Yen delik kaftan delik Don delik mintan delik
Kevgir misin be kardeşlik? | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:45 pm | |
| DENİZ
Ben deniz kenarındaki odamda, Pencereye hiç bakmadan Dışardan gecen kayıkların Karpuz yüklü olduğunu bilirim.
Deniz, benim eskiden yaptığım gibi, Aynasını odamın tavanında Dolaştırıp beni kızdırmaktan Hoşlanır.
Yosun kokusu Ve sahile çekilmiş dalyan direkleri Sahilde yasayan çocuklara Hiçbir şey hatırlatmaz. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:46 pm | |
| DENİZİ ÖZLEYENLER İÇİN
Gemiler geçer rüyalarımda, Allı pullu gemiler, damların üzerinden; Ben zavallı, Ben yıllardır denize hasret, Bakar ağlarım.
Hatırlarım ilk görüşümü dünyayı, Bir midye kabuğunun aralığından: Suların yeşili, göklerin mavisi, Lapinaların en harelisi... Hala tuzlu akar kanım İstiridyenin kestiği yerden.
Neydi o deli gibi gidişimiz, Bembeyaz köpüklerle, açıklara! Köpükler ki fena kalpli değil, Köpükler ki dudaklara benzer; Köpükler ki insanlarla Zinaları ayıp değil.
Gemiler geçer rüyalarımda, Allı pullu gemiler, damların üzerinden; Ben zavallı, Ben yıllardır denize hasret. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:48 pm | |
| DERDİM BAŞKA
Sanma ki derdim güneşten ötürü; Ne çıkar bahar geldiyse? Bademler çiçek açtıysa? Ucunda ölüm yok ya. Hoş, olsa da korkacak mıyım zaten Güneşle gelecek ölümden? Ben ki her nisan bir yaş daha genç, Her bahar biraz daha aşığım; Korkar mıyım? Ah, dostum, derdim başka... | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| DÜŞÜNCELERİMİN BAŞUCUNDA
Hasretimin yıllardanberi bel bağladığı.. İşte odur düşüncelerimin başucunda. O, göğsünün taşkın hareketi avucunda, Gözlerinde rüyaların gülüp ağladığı.
Kendi bahçesidir onun içinde gördüğüm. Yollar yine her günkü gibi yaz uykusunda Ve yaban çiçeklerinin buruk kokusunda Her ikindi günlük ruyasını gören mürdüm.
Onun da dudaklarında bir eskiye dönüş, O da yüzmede bir ses yığını üzerinde. Bin hatırayı bir anda duyan gözlerinde İnsana ruhlar dolusu haz veren düşünüş.
Sonra kızlık kadar temiz, aydın bir açılma: Evine giden toprak yolda o yine çocuk, Yine uykuyla başlıyan alemde yolculuk Ve taptaze sabahlar kayısı dallarında.
Hasretimin yıllardan beri bel bağladığı.. İşte odur düşüncelerimin başucunda. O, göğsünün taşkın hareketi avucunda, Gözlerinde rüyaların gülüp ağladığı. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| EBABİL
Alıp içinde sesler uçuşan bu akşamdan Hafızamı bir deniz kıyısına çeken yol, Aydınlık rüyaların peşine düşen gondol Mavi bir denizde yüzer gibi yanan şamdan.
Tuşların üstünde karanlığın heyulası Ve birden kalbe çırpınışlar veren hatıra. Çekmede beni saadet dolu dünyalara Mine parmaklarında sedalaşan hülyası.
Sıyrılmada gözlerimden yıllarca geceler Ve yalnız kalmada bir yaza ram olan sahil, Uçuşmada gökyüzünde bir sürü ebabil: Sevgimi ve hasretimi ebedi kılan yer.
Açık pancurlarından seslerin dokulusu.. Bir göl mü ürpermede ruhun uzaklarında? En yakın sevgiyi duymayan dudaklarında Her yaşayıştan daha güzel olan gülüşü.
Ilık gölgelerde uyutup düşünceleri Beyaz etekler ile bana göründüğün an Ve kapıları yeşil sabahlara açılan Sıcak tahayyüllerle dolu yaz geceleri.
Renkli fanusların altında doğan dünyası, Omuzlarında ay ışığından örgülerle Eklenmede içime hasret kaldığım yerle Mine parmaklarında sadalaşan hülyası. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:49 pm | |
| EHRAM
Ey aşılmaz dağların ardında, Ulaşılmaz beldelerden uzak, Hasretin dallarını tutan sak, Mavi, sonsuz bir takın altında!
Ey gülüşü sabahlardan güzel, Dünyası düşüncelerden geniş! Ey göğsünde ilahi geriniş, Ruyalarıma hükmeden güzel!
Nerde iğinlen dalından yere Portakalların düştüğü çardak, Kadehe duyarak değen dudak, Sevgile bakan göz, gecelere;
Yanmış ruhu titreyen ilahi, Yapraklarda billurlaşan seher; Nerde cam kokan tahta testiler, Geyik sesiyle çınlıyan vadi?
Yaldız dallarda çiçek yerine Yıldız açmaz mı artık ağaçlar, Yanmaz mı bin ruya ile saçlar Kapanıp günün eteklerine?
Ey gülüşü sabahlardan güzel Dunyası düşüncelerden geniş! Ey göğsünde ilahi geriniş Ruyalarıma hükmeden güzel!
Hakikate olmaz mı acap ram Yıllardır beslediğim düşünce? Çıkılmaz dağlardan da mı yüce Hasretlerin tırmandığı ehram? | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:49 pm | |
| ELDORADO !..
Ufkunda mavi bulutların uçuştuğu dağ, Büyülü göklerinde sesler duyduğum Aden, Avucumda dört kollu nehrin verdiği maden, Üstümde yemişleri alnıma değen Tuba.
Muthiş dünyasıyle, uykuma girdiği yer.. Gülümsüyor mavi bir ay ışığında kamış. Göllerin şekli dolu derinliğine dalmış Vuslatın havasını çevreleyen iğdeler.
Suların aydınlığında saadetten bir iz: Dallardan süzülen kayığından bu hoş insan, Omuzuna değen arzu dolu dudakları kan. Artık bir cennete bağlı bütün günlerimiz.
Artık ışıkla dolu billur bir kadeh gibi, En güzel şeytanın elinde tutuğu gurup; Akşamlar ağzımda harkulada bir şurup Ve başımda geceler yeşil bir deniz gibi.
Ufkumda mavi bulutların uçuştuğu dağ Ve nebati bir alemde duyulan ilk hece, Bir sesin aydınlattığı yalan dolu gece Ve dumanlı bir sabah serinliği ormanda.
Ne ondan itidal, ne benden günahkar hali Ruhları bir kuş gibi avare kılan uyku. Dağılan içimde her zaman o baygın koku, Lezzeti dudağımda buğulaşan şeftali. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:50 pm | |
| ESKİLER ALIYORUM
Eskiler alıyorum Alıp yıldız yapıyorum Musiki ruhun gıdasıdır Musikiye bayılıyorum
Şiir yazıyorum Şiir yazıp eskiler alıyorum Eskiler verip musikiler alıyorum
Bir de rakı şişesinde balık olsam | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:50 pm | |
| FENA ÇOCUK
mektepten kaçıyorsun, kuş tutuyorsun, deniz kenarına gidip fena çocuklarla konuşuyorsun, duvarlara fena resimler yapıyorsun bir şey değil, beni de baştan çıkaracaksın, sen ne fena çocuksun. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:51 pm | |
| FENA SIKILDIM (MİSAFİR)
Dün fena sıkıldım akşama kadar İki paket cigara bana mısın demedi Yazı yazacak oldum, sarmadı Keman çaldım ömrümde ilk defa Dolaştım Tavla oynayanları seyrettim Bir şarkıyı başka makamla söyledim Sinek tuttum bir kibrit kutusu Allah kahretsin, en sonunda Kalktım buraya geldim | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:51 pm | |
| GALATA KÖPRÜSÜ
Dikilir köprü üzerine, Keyifle seyrederim hepinizi. Kiminiz kürek çeker, suya suya ; Kiminiz midye çıkarır dubalardan; Kiminiz dümen tutar mavnalarda; Kiminiz çimacıdır halat başında; Kiminiz kuştur, uçar, şairane; Kiminiz balıktır, pırıl pırıl; Kiminiz vapur, kiminiz şamandıra; Kiminiz bulut, havalarda; Kiminiz çatanadır, kırdığı gibi bacayı, Şıp diye geçer köprünün altından; Kiminiz düdüktür, öter; Kiminiz dumandır, tüter; Ama hepiniz, hepiniz... Hepiniz geçim derdinde. Bir ben miyim keyif ehli içinizde? Bakmayın, gün olur, ben de Bir şiir söylerim belki sizlere dair; Elime üç beş kuruş geçer; Karnım doyar benim de. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:52 pm | |
| GELİRLİ ŞİİR
İstanbuldan ayva da gelir, nar gelir Döndüm baktım, bir edalı yar gelir, Gelir desen dar gelir; Gün aşırı alacaklılar gelir. Anam Dayanamam, Bu iş bana zor gelir. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:53 pm | |
| GEMİLERİM
Elifbamın yapraklarında Gemilerim, yelkenli gemilerim. Giderler yamyamların memleketlerine Gemilerim, yan yata yata; Gemilerim, kurşunkalemiyle çizilmiş; Gemilerim, kırmızı bayraklı. Elifbamın yapraklarında Kız Kulesi, Gemilerim. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:56 pm | |
| GİDERAYAK
Handan,hamamdan geçtik Gün ışığındaki hissemize razıydık Saadetinden geçtik Ümidine razıydık Hiçbirini bulamadık Kendimize hüzünler icadettik Avunamadık Yoksa biz... Biz bu dünyadan değil miydik? | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:57 pm | |
| GÖLGEM
Bıktım usandım sürüklemekten onu, Senelerdir, ayaklarımın ucunda; Bu dünyada biraz da yaşayalım, O tek başına, Ben tek başıma. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| GÖZLERİM
Gözlerim, Gözlerim nerde?
Şeytan aldı, götürdü; Satamadan getirdi.
Gözlerim, Gözlerim nerde? | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| GÜLÜMSÜYORUM
sokakta giderken,kendi kendime gülümsediğimin farkına vardığım anlarda insanların beni deli zannedeceğini düşünüp gülümsüyorum... | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:58 pm | |
| GÜN OLUR
Gün olur, alır başımı giderim, Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda. Şu ada senin, bu ada benim, Yelkovan kuşlarının peşi sıra. Dünyalar vardır, düşünemezsiniz; Çiçekler gürültüyle açar; Gürültüyle çıkar duman topraktan. Hele martılar, hele martılar, Her bir tüylerinde ayrı telaş!... Gün olur, başıma kadar mavi; Gün olur başıma kadar güneş; Gün olur, deli gibi... | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:58 pm | |
| GÜN DOĞUYOR
Dili çözülüyor gecelerin.. Gölgeler kaçışıyor derine Alıp sihrini bilmecelerin: Gün doğuyor şehrin üzerine.
Korkarak saklanıyor bacalar, Gün doğuyor şehrin üzerine; Dalıyorlar günün gözlerine Gözleri uykulu atmacalar.
Sallıyarak dallarını kavak Yükseliyor her günkü yerine, Gün doğuyor şehrin üzerine Mavi bir ışıkla ağararak.
Gün doğuyor şehrin üzerine, Renk renk hacimle doluyor her yer. Bakıyor dağınık yüzlü evler Hala yanan sokak fenerine.
Toprak kımıldıyor yavaş yavaş, Gün doğuyor şehrin üzerine, Bembeyaz gece çiçeklerine Sabahla düşüyor bir damla yaş.
Ve bir deniz hücumu halinde Gün doğuyor şehrin üzerine. | |
|
| |
sensetive Forum Polisi
| Konu: Geri: orhan veli kanık Paz Mayıs 03, 2009 5:59 pm | |
| GÜNEŞ
Ah aydınlıklardan uzaktayım Kafamda o dağılmayan sükûn. Ölmedim lâkin, yaşamaktayım Dinle bak: vurmada nabzı ruhun.
Yarasalar duyurmada bana Kanatlarının ihtizazını. Şimdi hep korkular benden yana Bekliyor sular, açmış ağzını.
Ah aydınlıklardan uzaktayım Kafamda dağılmayan sükûn. Ölmedim lâkin, yaşamaktayım Dinle bak vurmada nabzı ruhun.
Siyah ufuklarin arkasında Seslerle çiçeklenmede bahar Ve muhayyilemin havasında En güzel zamanın renkleri var.
Ölmedim hâlâ.. yaşamaktayım. Dinle bak: vurmada nabzı ruhun! Ah aydınlıklardan uzaktayım Kafamda o dağılmayan sükûn.
Ruhum ölüm rüzgarlarına eş, Işık yok gecemde, gündüzümde. Gözlerim görmüyor... lâkin güneş O her zaman, her zaman yüzümde. | |
|
| |
| orhan veli kanık | |
|