Doğa ÇiçekLeri Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Doğa ÇiçekLeri Forum

Doğa ÇiçekLeri Forum
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Çocuğun kahvaltısı nasıl olmalı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Gamze'JkK
Forum Polisi
Forum Polisi
Gamze'JkK


Mesaj Sayısı : 479
Rep Puanı : -1
Kayıt tarihi : 27/04/09
Nerden : evden

Çocuğun kahvaltısı nasıl olmalı Empty
MesajKonu: Çocuğun kahvaltısı nasıl olmalı   Çocuğun kahvaltısı nasıl olmalı EmptyPtsi Nis. 27, 2009 6:49 pm

Her çocuğun besin ihtiyacı farklı olduğu için, kahvaltı mönülerinde de belli reçete vermek mümkün değildir. Ancak besin çeşitleri ile ilgili belli önerilerimiz olabilir. Örneğin; tahıl grubundan mutlaka çok tahıilı ekmek ya da tam tahıl unu ile hazırlanmış hamur işleri, posa içeriği yüksek, şekersiz, çikolata veya başka aramalarla kaplanmamış mısır gevrekleri tercih edilmelidir. Et grubundan sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı, çeşitli peynir türleri tercih edilmeli ve çok kaliteli bir besin olan yumurtaya mutlaka yer verilmelidir. Süt şekersiz, tat katmak isteniyorsa ballı ya da pekmezli tüketilmelidir. Meyve bütün halde tüketilmeli ya da katkısız, taze meyve suları seçilmelidir. Sebze olarak; C vitamini zengini söğüş yenebilen domates, salatalık, maydanoz, biber, tere, roka, vb. yemek alışkanlık haline getirilmelidir. Reçel, tereyağı, şokeıla gibi yüksek kalorili yiyecekler, bazen ve kısıtlı miktarlarda tüketilmelidir. Özellikle iştahsızlık yaşayan çocuklar için, ara ve ana öğünlerde hacimselolarak göreceli olarak daha düşük, ama besleyiciliği ve kalorisi yüksek seçimler yapmakta fayda vardır.

Okula giden çocuklar, uzun ve yorucu geçen bir günün ardından eve döndüklerinde genelde çok acıkmış olurlar. Bu durumda, okul dönemine özgü öğün saatlerini yeniden planlamalısınız. En ideali, okulda ikindi saatlerinde tüketmesi için besleyici bir sandviç hazırlamanız ya da eve döndüğünde sağlıklı bir ikindi kahvaltısı sunmanız ... Daha sonra akşam yemeği için, aile ile sofraya oturmasını sağlamalısınız. Akşam yemeğinde "yedin-yemedin" tarzında sofra kavgalarını engellemek için, okul dönüşü açllğını bastıracak kadar yemesi, abur cubur tüketmemesi sağlanmalıdır. Bazı aileler, çocuklara okul sonrasında akşam yemeklerini sunmaktadırlar. Ancak bu durumda da, sofra adabını kazanmaları için küçük porsiyonlar halinde yiyerek de olsa sizinle sofrayı paylaşmalarını alışkanlık haline getirmelisiniz.
Spor ve orta düzeyde de olsa fıziksel aktivite, her yaş grubunda olması gereken, yaşam kalitemizi yükseıtmek adına gerekli bir kuraldır. Bunun için, çocuğunuza sevdiği bir spor dalını seçmesi için yardımcı olmalı, beraber yürüyüşlere çıkmalı ya da spor yapmalısınız. Televizyon, bilgisayar, playstation gibi çocukları hareketsizliğe çeken aktivitelere ayrılan zamanı mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Sağlık üzerine pek çok faydası, büyüme ve gelişime katkısı dışında, zaman planlamasını öğretmek ve disipline olma konusundaki olumlu etkileri, sporun diğer avantajlarıdır.

DİKKAT:
Son yıllarda diyet mevzusu güncel basında sıklıkla yer aldıkça, yapılan araştırınalar maalesef diyet yaşının 12'lere düştügünü göstermektedır. Ancak klinik gözlemlerimizde. daha küçük yaşlarda dahi zayıf beden imajına özenen çocukların sıklığı göze çarpmaktadır.

Okul öncesi çocukların yüzde 16'sında beslenme bozuklugu görlilmektedir. Bu yaş grubu çocuklar için "dlişlik enerjili diyetler"in kullanımı sakıncalıdır. Çocuklarının fazla kilolu oldugunu düşlinen ebeveynler, mutlaka bir uzman danışmanlığı almalıdır. iştahsız çocuklar için yemeklerı daha cezbedici sunmak, sevmedigi besinleri belli aralıklarla farklı hazırlama teknikleri ile servıs etmek önemlidir. çocugun besinlerle olan iletişimini artırmak adına mutfaga sokulmaları önemlidir. Yaşına uygun olarak yapabilecegi aktivitelerle, hem beraber keyıfii vakit geçirebilir, hem de sorumluluk almasını, belki de daha önce denememektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Çocuğun kahvaltısı nasıl olmalı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Doğa ÇiçekLeri Forum :: Sağlık-
Buraya geçin: